Vikingskip

3941007-vikingaskeppLenge før bokmål, lenge før selve benevnelsen «nordmann», lenge før Norge oppstod som et uavhengig land, lenge før oljefondet og velstanden, lenge før det aller meste seiler vikinger rundt i sine storslåtte vikingskip og plyndret europeiske kystbyer. Vikingene bragte frykt til Storbritannia og store deler av Europa, og bare synet av et vikingskip fikk frysninger til å gå nedover ryggen på vanlige europeere.

Mange flotte eksempler å se på museum i dag

Vikingskip startet ut som typiske roskip, med flere dusin menn under dekk med lange årer i hendene. Med tiden kom seilene på plass, og de store skipene kunne deretter bevege seg med minimal anstrengelse fra våre forfedre. Utallige vikingskip har blitt funnet av arkeologer og er nå utstilt i diverse norske museum. Gokstadskipet, Tuneskipet, Ladbyskipet, Klåstadskipet – mange flotte eksemplarer er å finne i dag, flere av disse gir besøkende til og med muligheten til å gå om bord og titte rundt.

Små samfunn som reiste på vann

De største vikingskipene hadde plass til godt over hundre mann om bord, og man regner med at det var disse sene skipene som begynte å bevege seg østover mot det som er i dag Ukraina og Russland. Få nordmenn vet dette, men russerne er godt klare over faktumet – det var norske og svenske vikinger som stiftet landet deres. Ja, de første russiske kongene var vikinger, utvalgt av lokalbefolkningen i Kiev og omegn til å samle deres territorier under ett rike.

This entry was posted on at and is filed under Båter. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.