De fem verdenshav

Vår jordklode er en blå planet, nesten helt og holdent dekket av vann. Over 70% av jordens overflate dekkes av saltvann, og de fem verdenshavene er dominerende på ethvert kart over kloden. Det største av dem alle er selvfølgelig Stillehavet, et gigantisk blått hav som er større enn alle landmassene til sammen. Stillehavet er faktisk ti ganger større enn Russland, som er verdens største land med et stort forsprang på alle andre stater.

Et øde landskap i blått

Stillehavet er nærmest ubebodd, på grunn av de hyppige stormene og tsunamiene man finner der. Ja, Stillehavet er alt annet enn stille, noe befolkningen i Japan og Hawaii stadig merker på eget skinn. Det nest største havet er Atlanterhavet, det store havet som skiller Europa fra våre brødre i Nord-Amerika. Atlanterhavet er veldig travelt – gigantiske skip krysser havet daglig for å bringe varer frem og tilbake mellom de to kontinentene med høyest velstand i verden.

Giganter og dverger også blant verdenshavene

De tre andre verdenshavene er langt mindre, men er lette å finne på kartet. Det indiske havet er sør for India og midt i mellom Afrika og Australia – her finner man mange paradisøyer høyt verdsatt av internasjonale turister og seilere. Så har man Sørishavet rundt sørpolen, og det Arktiske hav nord for Norge. Vitenskapsmenn regner forresten med at Arktis kommer bli helt fritt for is i de kommende årene, noe som åpner for helt nye transportårer våre nordlige land vil nyte godt av.

This entry was posted on at and is filed under Båter. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.